Subsidie mogelijkheden voor dakrenovatie: 2023

Is uw dak aan renovatie of vervanging toe? Kies er dan direct voor om uw dak goed te isoleren. U kunt hier namelijk een hoop geld op besparen dankzij de isolatiesubsidie maatregel. Soms tot wel €6000! Er zijn verschillende mogelijkheden om subsidie te krijgen voor uw dakrenovatie. Op deze pagina leggen we uit hoe de subsidiemaatregel precies werkt en zetten we de voorwaarden op een rij. Ook geven we u een schatting van de totale besparingen.

Dakrenovatie met subsidie: zo werkt het

De isolatiesubsidie maatregel maakt deel uit van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze regeling draagt bij aan het doel om in 2050 geen woningen meer op aardgas te verwarmen. Woningeigenaren, bedrijven, verenigingen en andere zakelijke gebruikers kunnen subsidie krijgen voor het nemen van isolatiemaatregelen voor hun woning of bedrijfspand. Om deze subsidie te ontvangen gelden er een aantal voorwaarden.

Voorwaarden subsidie (dak) isolatie

Om gebruik te maken van subsidie voor het renoveren of vervangen van uw dak, moet u voldoen aan de door de overheid gestelde voorwaarden.

  • U moet minimaal 20m2 van het dak isoleren.
  • U voldoet aan tenminste twee isolatiemaatregelen voor 30% subsidie. Bij één maatregel krijgt u 15% van de kosten vergoed.
  • Het is niet mogelijk om de renovatie zelf uit te voeren. U moet aantonen dat de isolatie is aangebracht door een erkend bouw- of installatiebedrijf, zoals DakXL.
  • De (eerste) isolatiesubsidie maatregel moet u maximaal 24 maanden na de uitvoering aanvragen.
  • U kunt maar één keer gebruik maken van de isolatiesubsidie maatregel. 
  • Wanneer er gebruik wordt gemaakt van lokaal gespoten isolatiemateriaal zoals PIR of PUR dan moet dit worden aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel. Dit geldt voor zowel dakisolatie als vloer- of bodemisolatie en spouwmuurisolatie.
  • De isolatie moet voldoende dik zijn aangebracht. Er is namelijk een minimale isolatiewaarde van 3,5[m2 K/w]. De dikte van de isolatie dat al aanwezig was, telt niet mee.

Wat is er veranderd in 2023?

Om kans te maken op de subsidie moest u voorheen voldoen aan tenminste twee isolatiemaatregelen en de gestelde voorwaarden. Maar vanaf 2023 is er het een en ander veranderd.

Subsidie voor één isolatiemaatregel is mogelijk
Vorig jaar moest u voldoen aan tenminste twee isolatiemaatregelen om in aanmerking te komen voor de subsidie. Vanaf 1 januari 2023 is er ook subsidie beschikbaar gesteld voor één isolatiemaatregel. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u de maatregel wel hebben genomen na 1 april 2022. U krijgt dan 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neemt u binnen 24 maanden twee of meer maatregelen, bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler? Dan wordt het subsidiebedrag verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. U krijgt nu per maatregel subsidie. Ook als u later nog een maatregel neemt.

24 maanden de tijd voor uw subsidieaanvraag
Voorheen had u 12 maanden de tijd om een subsidieaanvraag te doen na het realiseren van de isolatiemaatregel. Vanaf 2023 is dit verlengt naar 24 maanden. Dit betekent dat u tot 24 maanden na het uitvoeren van de maatregel nog subsidie aan kunt vragen. Dit geldt ook voor zakelijke gebruikers. Alleen moeten zij eerst de subsidieaanvraag doen en vervolgens binnen 24 maanden de maatregel laten uitvoeren. 

Hoeveel subsidie krijgt u per m2 ?

Het subsidiebedrag dat u ontvangt is afhankelijk van de afmetingen van uw dak en het type isolatie. Hoe beter het dak geïsoleerd wordt, hoe meer subsidie u krijgt. Neemt u twee isolatiemaatregelen? Dan krijgt u 30% van de isolatiekosten vergoed. Dit betekent dat u bijna een derde van de kosten terug krijgt vanuit de overheid!

Subsidiebedragen en isolatiewaardes vanaf 1-1-2023

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op dakisolatie? U ontvangt €15 tot €30 subsidie per vierkante meter als u uw dak laat isoleren. Hieronder een overzicht van de subsidiebedragen vanaf januari 2023.

Deze pagina is bijgewerkt op 10-2-2023. De ISDE-subsidie geldt tot 2030.

Type isolatie
Dakisolatie
Gevelisolatie
Spouwmuur isolatie
Zolder / Vlieringvloer
Vloerisolatie
Bodemisolatie
Subsidie per m2
*1 maatregel
€ 15
€ 19
€ 4
€ 4
€ 5,5
€ 3
Subsidie per m2
*2 maatregelen
30
38
8
8
11
6
Minimale / Maximale m2
20 / 200
10 / 170
10 / 170
20 / 130
20 / 130
20 / 130
Minimale Rd-waarde
3,5
3,5
1,1
3,5
3,5
3,5

Wanneer u ervoor kiest om HR++ glas en Triple-glas met elkaar te combineren dan moet het aantal vierkante meter glas dat u wil vervangen altijd minimaal 10 m2 zijn. En u kunt voor maximaal 45 m2 subsidie ontvangen. Het aantal vierkante meters blijft gelijk wanneer u bij HR++ glas en Triple-glas er ook voor kiest om de kozijnen en deuren te isoleren. In dat geval kunt u het glas van de deuren en de ramen bij elkaar optellen om tot het totaal aantal vierkante meters te komen. Wanneer u HR++ glas en Triple-glas gebruikt dan moet u hiermee het bestaande glas vervangen. Bij de toepassing van Triple-glas  dient u ook de oude kozijnen te vervangen door moderne isolerende kozijnen.

Type isolatie
HR++ glas
Kozijnpanelen
Isolerende deuren
Triple-glas 
Kozijnpanelen
Isolerende deuren
Subsidie per m2
€ 53
€ 23
€ 53
€ 150
€ 115
€ 150
Minimale m2
10
-
-
10
-
-
Maximale m2
45
-
-
45
130
130
Min. Rd-waarde
1,2
1,2
1,5
0,7
0,7
1,0

Hulp bij dakrenovatie & subsidie

Kan uw dak wel een renovatie gebruiken, maar weet u niet zeker of u kans maakt op subsidie? Neem gerust contact op met ons team van experts. Dan kijken we samen of u subsidie kunt krijgen voor uw dakrenovatie. Ook helpen we u graag bij het aanvragen van de subsidie. Benieuwd hoeveel een dakrenovatie met isolatie gaat kosten? Vraag een gratis offerte aan!

Meer Informatie
DakXL werd opgericht met als doel het renoveren van daken voordeliger en klantvriendelijker te maken. Vertrouwen, duurzaamheid en professionaliteit zijn onze kernwaarden.
085 87 69 133info@dakxl.nl