Subsidie mogelijkheden voor dakrenovatie: 2022

Is uw dak aan renovatie of vervanging toe? Kies er dan direct voor om uw dak goed te isoleren. Dankzij de isolatiesubsidie maatregel kunt u dan een deel van de investering terugkrijgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om subsidie te krijgen voor uw dakrenovatie. Op deze pagina zetten we alle mogelijkheden voor u op een rijtje. Goed nieuws, vanaf 2022 krijgt u meer subsidie voor het isoleren van uw woning.


De isolatiesubsidie maatregel maakt onderdeel uit van Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Deze regeling draagt bij aan het doel om in 2050 geen woningen meer op aardgas te verwarmen. Deze subsidie geldt voor vijf type isolatiemaatregelen voor woningen. Om kans te maken op de subsidie moet u voldoen aan tenminste twee maatregelen en de gestelde voorwaarden.


Het subsidiebedrag dat u ontvangt is afhankelijk van de afmetingen van uw dak en het type isolatie waar u voor kiest. Hoe beter het dak geïsoleerd wordt, hoe meer subsidie u krijgt. Vanaf 2022 geldt een percentage van 30% in plaats van 20%. Dit betekent dat u bijna een derde van de kosten vergoed krijgt vanuit de overheid wanneer u het dak verduurzaamt door isolatie aan te brengen!


Deze pagina is bijgewerkt op 1-2-2022. De subsidieregels gelden tot en met 31 december 2024.


Allereerst starten we met de voorwaarden, om gebruik te maken van subsidie voor het renoveren van uw dak of het vervangen van uw dak moet u voldoen aan de door de overheid gestelde voorwaarden.

Voorwaarden subsidie (dak) isolatie

  • U moet voldoen aan tenminste twee isolatiemaatregelen. Bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.
  • Het is noodzakelijk om de isolatiemaatregelen uit te voeren binnen de bestaande thermische schil.
  • Wanneer er gebruik wordt gemaakt van lokaal gespoten isolatiemateriaal zoals PIR of PUR dan dient dit te zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel. Dit geldt voor zowel dakisolatie als vloer- of bodemisolatie en ook spouwmuurisolatie.
  • het is niet mogelijk om de renovatie zelf uit te voeren. U moet aantonen dat de isolatie is aangebracht door een erkend bouw- of installatiebedrijf.
  • De eerste isolatiesubsidie maatregel moet u maximaal 12 maanden na de uitvoering aanvragen.
  • U kunt maar 1 keer gebruik maken van de isolatiesubsidie maatregel. U mag deze maatregel dus niet vaker dan 1 keer gebruiken.

Hoeveel subsidie krijgt u per m2 ?

Subsidiebedragen en isolatiewaardes vanaf 1-1-2022

Type isolatie
Dakisolatie
Gevelisolatie
Spouwmuur isolatie
Zolder / Vlieringvloer
Vloerisolatie
Bodemisolatie
Subsidie per m2
€ 30
€ 38
€ 8
€ 8
€ 11
€ 6
Minimale m2
20
10
5
20
20
20
Maximale m2
200
170
170
130
130
130
Min. Rd-waarde
3,5
3,5
1,1
3,5
3,5
3,5

Wanneer u ervoor kiest om HR++ glas en Triple-glas met elkaar te combineren dan moet het aantal vierkante meter glas dat u wil vervangen altijd minimaal 10 m2 zijn. En u kunt voor maximaal 45 m2 subsidie ontvangen. Het aantal vierkante meters blijft gelijk wanneer u bij HR++ glas en Triple-glas er ook voor kiest om de kozijnen en deuren te isoleren. In dat geval kunt u het glas van de deuren en de ramen bij elkaar optellen om tot het totaal aantal vierkante meters te komen. Wanneer u HR++ glas en Triple-glas gebruikt dan moet u hiermee het bestaande glas vervangen. Bij de toepassing van Triple-glas  dient u ook de oude kozijnen te vervangen door moderne isolerende kozijnen.

Type isolatie
HR++ glas
Kozijnpanelen
Isolerende deuren
Triple-glas 
Kozijnpanelen
Isolerende deuren
Subsidie per m2
€ 53
€ 23
€ 53
€ 150
€ 115
€ 150
Minimale m2
10
-
-
10
-
-
Maximale m2
45
-
-
45
130
130
Min. Rd-waarde
1,2
1,2
1,5
0,7
0,7
1,0

Let op, om als particulier in aanmerking te komen voor deze subsidie dient u minimaal 2 maatregelen toe te passen. Bijvoorbeeld het dak isoleren en een warmtepomp of soul zonneboiler aanbrengen. Een combinatie van dakisolatie en vloerisolatie is niet geldig als twee maatregelen.

Hulp bij dakrenovatie & subsidie

Kan uw dak wel een renovatie gebruiken maar weet u niet zeker of u kans maakt op subsidie? Neem contact op met ons team van experts en we gaan samen kijken of u subsidie kunt krijgen voor uw nieuwe dak of dakrenovatie. 

Meer Informatie
DakXL werd opgericht met als doel het renoveren van daken voordeliger en klantvriendelijker te maken. Vertrouwen, duurzaamheid en professionaliteit zijn onze kernwaarden.
085 87 69 133info@dakxl.nl